EXPO ‘Eyeliz loves Bouts’

Expositie

EXPO ‘Eyeliz loves Bouts’
-

Na twee huwelijken met welgestelde dames uit de Leuvense elite en meer dan vijf eeuwen later heeft Dieric Bouts (ca. 1410-1475) mogelijk zijn ware liefde gevonden: Eyeliz, de Mona Lisa van TABLOO. Als dat niet blikverruimend is…

Het verrast velen dat Dieric Bouts ‘Het Laatste Avondmaal’ (1464-1468) schilderde nog vóór dat de maker van de Mona Lisa en wereldberoemde Italiaanse renaissancekunstenaar Leonardo da Vinci dat deed (1495-1498).

Enkele exposanten van TABLOO lieten zich dan ook inspireren door het portret van de laatmiddeleeuwse stadsschilder of door een van zijn topwerken die ter gelegenheid van het Dieric Bouts Festival (22/09/2023 tot 14/01/2024) bijeengekomen zijn in de thuisstad van deze Vlaamse Meester en die ook vandaag nog mee de beeldcultuur bepalen.

De exposanten zijn Geert Lesage uit Kessel-Lo, Ria Vanden Eynde en Lieve Ophalvens uit Heverlee, Femke Pues uit Bertem, Christine Mallaerts uit Werchter, Corina Karstenberg uit Maastricht en karikatuurtekenaar Marín uit Murcia (Spanje).

Het resultaat van hun artistieke werk werd beloond met een vernissage en receptie ter gelegenheid van 10 jaar TABLOO op 7 oktober 2023 en met een cadeaubon voor een van de zeven exposanten die de meeste stemmen verzamelde van klanten, bezoekers en cursisten van TABLOO. Het werkje van Christine Mallaerts ontlokte de meeste bewondering: ze schilderde het rode mutsje uit Bouts’ Portret van een man (Jan van Winckele?).

Tijdens de festivalperiode hebben ook de workshopcursisten van TABLOO hedendaagse en persoonlijke interpretaties geschilderd van Bouts’ meest iconische werken zoals Maria met Kind, Mater Dolorosa en Val van de Verdoemden. Hun kunstwerken krijgen een plaatsje naast die van de exposanten vanaf half februari tot 28 april 2024, wanneer ook in Museum M te Leuven de focustentoonstelling over het 'Atelier Bouts' sluit.

De deelnemende cursisten zijn Francine Clynhens, Diane Bruyninckx, Loes Anthonis, Hilde Gijssens, Karine Aert, Simona Ottaiano, Ramya Ravindranath en Celia Lobo Romero.

https://www.diericboutsfestival.be/nl/agenda/bouts-bij-tabloo