Willy Cop

Expositie

Willy Cop
-

Van begin maart tot eind april 2018 stelt Willy Cop (°1946) tentoon in TABLOO. Willy was als jonge knaap al bij de besten van de klas voor tekenen. Hij kreeg op het college dan ook les van leraren uit de Antwerpse academie. De basistechnieken die hij daar leerde op vlak van vorm, kleur, schaduw, perspectief,... heeft hij later verder ontwikkeld als autodidact. Zo maakte hij 30 jaar geleden zijn eerste olieverfschilderij. Schilderen met olieverf zit hem dan ook in de genen:

“Ik herinner mij nog steeds van toen ik een jaar of acht was, de speciale geur van olieverf. Mijn papa was toen bezig om de ‘Kruisafdoening’ van P.P. Rubens na te schilderen en ik vond dat heel mooi.”

Willy is een figuratief schilder omdat hij de realiteit afbeeldt en opsmukt naar zijn smaak waardoor een nieuw beeld gevormd wordt van de oorspronkelijke scène. Bovendien is Willy fan van het impressionisme. Terugkomende thema’s in zijn werken zijn de zee, strandkabines, bloemen, schepen, trams,… De laatste jaren is hij geboeid door regen en zijn weerspiegelingen die de realiteit een eigen karakter geven. Hij belandt ook in tegenstellingen wat kleurgebruik betreft: afwisselingen van schilderwerk met felle kleuren en anderzijds de soberheid en toch de rijkdom van honderden tinten grijs die tegelijkertijd ook zo kleurrijk kunnen zijn.